Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Θαλάσσια πάρκα με αντάλλαγμα... ελάφρυνση χρέους

Μία εξαιρετικά προοδευτική ιδέα φιλοδοξούν να θέσουν σε εφαρμογή οι Σεϋχέλλες, αποδεικνύοντας πως μπορεί να υπάρξει καινοτόμα οικονομική πολιτική ακόμη και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς μας. 




Εάν το πετύχουν θα σωθεί τόσο η χώρα, όσο και ο ωκεανός που την περιβάλλει.
Το μικρό τροπικό νησί αποφάσισε να δημιουργήσει δύο τεράστια θαλάσσια πάρκα και να πάρει σε αντάλλαγμα μεγάλη ελάφρυνση χρέους. Φυσικά αυτό είναι το πρώτο τέτοιου είδους σχέδιο στον πλανήτη.
Στόχος είναι να δοθεί «ανάσα ζωής» στα κοράλλια, τα ψάρια, τις χελώνες της περιοχής που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την κλιματική αλλαγή και την υπεραλιεία. Εάν το πρωτοπόρο αυτό πλάνο ευδοκιμήσει, τότε η χώρα, που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και την αλιεία, θα μπορέσει να εξασφαλίσει και το οικονομικό της μέλλον. Παράλληλα, μία τέτοια προσέγγιση θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες κινήσεις και να μεταμορφώσουν μεγάλα κομμάτια των ωκεανών του πλανήτη.
Η πρόκληση για τις Σεϋχέλλες βρίσκεται στον κοραλλιογενή ύφαλο της νήσου Κιουριέζ, εκεί όπου η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων έχει κάνει το τοπίο να θυμίζει νεκροταφείο κοραλλίων, ενώ η υπεραλιεία και οι θάνατοι δελφινιών, καρχαριών και χελωνών, τα οποία παγιδεύονται στα δίχτυα των ψαράδων, έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό σκηνικό.
Το θαλάσσιο σχέδιο απαγορεύει το ψάρεμα σε περιοχές που θεωρούνται κομβικές για την βιοποικιλότητα, τις κρατάει υγιείς και τις βοηθάει να αντισταθούν στην κλιματική αλλαγή. Το «διαμάντι» της περιοχής είναι το αρχιπέλαγος Αλντάμπρα, το οποίο συναγωνίζεται τα Γκαλάπαγκος σε οικολογική σημασία. Η νέα προστατευόμενη περιοχή είναι περίπου 74.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απαγορεύει όλες τις χρήσεις όπως η αλιεία, ή η εξόρυξη πετρελαίου. Η δεύτερη προστατευόμενη περιοχή φθάνει τα 134.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και επιτρέπει ελεγχόμενες δραστηριότητες, αλλά απαγορεύει μηχανήματα για μεγάλη αλιεία. Μαζί τα δύο πάρκα καλύπτουν το 15% του ωκεανού και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διπλασιάσει τις περιοχές μέχρι το 2021.
Η χρηματοδότηση του μεγαλόπνοου σχεδίου θα προέλθει από την... ανταλλαγή χρέους με θαλάσσια προστασία. Η ΜΚΟ The Nature Conservacy, η οποία συνεργάζεται με τις Σεϋχέλλες, αγόρασε με έκπτωση χρέος ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Η ΜΚΟ έχει ακόμη συγκεντρώσει 5 εκατ. δολάρια από δωρητές για να αποπληρώσει το χρέος και να μειώσει το επιτόκιο που βαραίνει την κυβέρνηση της χώρας. Αυτό έχει απελευθερώσει άλλα 12 εκατ. δολάρια για τα επόμενα είκοσι χρόνια για να στηριχθεί η ανάπτυξη του φιλόδοξου σχεδίου.
Η ανταλλαγή χρέους είναι ένα σημαντικό τεστ για έναν πρωτόγνωρο τρόπο να χρηματοδοτηθεί η προστασία των ωκεανών.
Ο Ρομπ Γουέρι της Nature Conservacy, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη συμφωνία, εκτιμά ότι θα μπορέσει σύντομα να λάβει ελάφρυνση χρέους ύψους 60 εκατ. δολαρία για την Γρενάδα, αλλά και άλλες χώρες στην Καραϊβική.
Οι προκλήσεις, πάντως είναι αρκετές και μία από αυτές είναι η εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Σεϋχέλλες ενδεχομένως να έχουν εξαιρετικής ποιότητας αποθέματα και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει εξόρυξη κάποια στιγμή στο μέλλον.
Άλλη μία πρόκληση είναι το γεγονός ότι κοντά στην περιοχή της Αλντάμπρα αναμένεται να δημιουργηθεί μία ναυτική βάση για λογαριασμό της Ινδίας.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις Σεϋχέλλες...

Μετάφραση - Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου