Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Το μεγαλύτερο οικοδομικό έργο στην Ελλάδα δημοπρατήθηκε για την Κομοτηνή

Κόστος άνω των 38 εκ. ευρώ - Προσδοκίες για ολοκλήρωση εντός τριετίας
Είναι πραγματικά μεγάλο έργο που έρχεται μετά από 20 χρόνια και το κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΦΑΑ




Δημοπρατήθηκε η κατασκευή των νέων Κτιριακών Εγκαταστάσεων και του Περιβάλλοντος Χώρου της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, συνολικού προϋπολογισμού 38,808 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο αναπληρωτής πρύτανη Οικονομικών ΔΠΘ Φώτης Μάρης εξέφρασε την σιγουριά ότι σε τρία χρόνια από σήμερα οι σχολές που από την αρχή της λειτουργίας τους στεγάζονται στα κτίρια της Παλαιάς Νομικής και σε λυόμενες εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής θα μπουν στην καινούρια τους στέγη στην πανεπιστημιούπολη. Αυτή η σιγουριά πηγάζει από την δημοσίευση του έργου της κατασκευής των νέων Κτιριακών Εγκαταστάσεων και του Περιβάλλοντος Χώρου της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Είναι ένα πραγματικά μεγάλο έργο που έρχεται μετά από 20 χρόνια και το κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΦΑΑ.


Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλλαν πολλοί, από τη διοίκηση ως τα στελέχη του ΔΠΘ, τόσο στην διεκδίκηση χρηματοδότησης, την επικαιροποίηση των μελετών, τη δημοπράτηση όσο και στην υλοποίηση που θα ακολουθήσει. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το κόστος να ανέρχεται σε 38.808.000 ευρώ με ΦΠΑ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνει ως τις 12 Μαρτίου και η αποσφράγιση θα γίνει στις 19 Μαρτίου 2018.


Το εν λόγω έργο είναι το μεγαλύτερο οικοδομικό έργο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ενεργειακά το κτίριο είναι στην υψηλότερη κατηγορία. Η διάρκεια του έργου είναι 1.095 μέρες κάτι που σημαίνει ότι αν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης και επικύρωσης κυλήσουν ομαλά, ώστε το έργο να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους, θα ολοκληρωθεί περίπου στις αρχές του 2022. Το έργο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δανειακής Σύμβασης, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «Hellenic Universities 1», στο πλαίσιο έργου του ΠΔΕ.


Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Στο κτίριο προβλέπεται να στεγασθούν Αμφιθέατρα (2x200 θέσεων και 2x140 θέσεων), κεντρική βιβλιοθήκη, μουσείο, 24 αίθουσες διδασκαλίας, 18 εργαστήρια, γραφεία γραμματειών, Κοσμητόρων, Προέδρων τμημάτων, μελών ΔΕΠ, διοικητικών, κυλικείο, χώροι υγιεινής, αποθηκευτικοί χώροι. Επίσης στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, εσωτερικής οδοποιίας, χώρων στάθμευσης, πλακοστρωμένων επιπέδων, εργασιών πρασίνου και Η/Μ εξωτερικών δικτύων (ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης λυμάτων και όμβριων, ηλεκτρικών κλπ). Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου ανέρχεται σε 23.906 τ.μ. και του περιβάλλοντα χώρου σε 61,4 στρέμματα, ενώ θα εγκατασταθεί στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, στην έκταση δίπλα από τη Νομική Σχολή.


Με χαρά βλέπει την ανέγερση του νέου κτιρίου η κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ Ζωή Γαβριηλίδου. "Ο στόχος ενός κτιρίου δεν είναι μόνο να στεγάσει κάποιους, αντίθετα μπορεί να έχει έναν πλουραλιστικό ρόλο. 


Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε αυτό τον πλουραλιστικό ρόλο και να αναδείξουμε νέες χρήσεις του κτιρίου πέρα της διδασκαλίας τέτοιες που θα δημιουργήσουν συνέργειες μεταξύ όσων θα βρίσκονται στο κτίριο", μας λέει.


Η αλήθεια όμως είναι πως τόσο η σχολή της κας Γαβριηλίδου όσο και η έτερη σχολή που θα μπει στο νέο κτίριο, αναπτύσσουν "πλούσιες" δράσεις ήδη, παρά την έλλειψη σταθερής στέγης. 


Γι' αυτό η κα Γαβριηλίδου επισημαίνει ότι "το κτίριο δεν κάνει τις δράσεις, αλλά εμείς μπορούμε να το αναδείξουμε και να του δώσουμε ιδιαίτερη πολιτισμική αξία, ώστε με τη σειρά του να στεγάσει όλα αυτά που κάναμε εκεί. Το κτίριο θα είναι νέο σημείο αναφοράς για τη σχολή μας", καταλήγει.
  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου