Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Συνάντηση υψηλών προσδοκιών και μεγάλου ρίσκου

Η συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στο νησί Σεντόζα




 Στη Σιγκαπούρη βρίσκονται Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ για την ιστορική συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Αβέβαια θεωρείται η έκβαση των συνομιλιών με τους ηγέτες των δύο χωρών να εστιάζουν στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών υπό το άγρυπνο βλέμμα χιλιάδων εκπροσώπων του Τύπου. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο νησί Σεντόζα. 
Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων προσέρχεται στις συνομιλίες με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου «μόνιμου μηχανισμού διατήρησης της ειρήνης» χαιρετίζοντας μια «νέα εποχή» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Παρασκηνιακά, αυτό που θα επιδιώξει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι η αποδοχή της κυβέρνησής του από τη διεθνή κοινότητα και η προσέλκυση επενδύσεων.
Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιδιώξει στο τέλος των διαπραγματεύσεων να πετύχει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και μιας συνολικής συμφωνίας ειρήνης στη Κορεατική Χερσόνησο.
Κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ στην Πιονγκγιάνγκ. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έκανε λόγο από την πλευρά του για «ουσιαστικές και λεπτομερείς» συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Η συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στο νησί Σεντόζα. Η διάρκεια των συνομιλιών δεν έχει γίνει γνωστή ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το ιστορικό τετ α τετ των δύο ηγετών θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης (09.00 τοπική ώρα) και ο βορειοκορεάτης ηγέτης θα αναχωρήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας για την πατρίδα του.
Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί έχει στρέψει τα βλέμματα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών οργανισμών. Πάνω από 3000 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη Σιγκαπούρη προκειμένου να καλύψουν το γεγονός ενώ ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας.
Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα καταλήξει σε μια σύντομη και αόριστη δήλωση για την «αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» αφήνοντας χρόνο στους διπλωμάτες να διαπραγματευτούν: τι θα σημαίνει στην πράξη μια πιθανή συμφωνία.
►Η συνάντηση Τραμπ - Κιμ, έρχεται λίγο μετά την αιφνίδια απόρριψη της τελικής συμφωνίας της συνόδου των G7 από τον Αμερικανό πρόεδρο που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου