Δύο Έλληνες βρέθηκαν στην φετινή ετήσια συνεδρίαση ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί , επιχειρηματίες και πολιτικοί που
προσκλήθηκαν και δεν πήγαν
Με την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου της Τιτάν Δημήτρη Παπαλεξόπουλου πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες η ετήσια συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, στο Τορίνο της Ιταλίας. Η αφρόκρεμα της διεθνούς πολιτικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής σκηνής, και συγκεκριμένα προσωπικότητες όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν της Goldman Sachs Ζοζέ Μπαρόζο, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Βιτόριο Κολάο και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Πολ Αχλτέιντερ, ανταλλάσσουν απόψεις στα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής.
Η άνοδος των λαϊκιστών στην Ευρώπη, οι εξελίξεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή, το ελεύθερο εμπόριο, οι οικονομικές ανισότητες, η τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον της εργασίας, η Ρωσία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, και βέβαια τα fake news είναι ανάμεσα στα θέματα που συζητούν οι πλούσιοι και ισχυροί αυτού του κόσμου, πίσω από τις κλειστές πόρτες του NH Lingotto, ενός παλιού εργοστασίου της Fiat που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο από τον Ρέντσο Πιάνο, αλλά διατηρεί ακόμα την παλιά πίστα δοκιμών στην οροφή του. Όμως, όσοι περιμένουν να μάθουν τι λένε για όλα αυτά μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά του πλανήτη, μάλλον θα απογοητευτούν. Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ εφαρμόζει τον περίφημο νόμο του Chatham House, σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις πληροφορίες που θα ακούσουν εκεί, αλλά απαγορεύεται να αποκαλύψουν την πηγή τους. Αυτό σημαίνει πως παρότι στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και συμμετέχουν μεταξύ άλλων κορυφαίοι δημοσιογράφοι αλλά και μεγαλοστελέχη της Washington Post, της El Pais, του Bloomberg, του Economist και της Wall Street Journal, οι εφημερίδες αυτές δεν θα γράψουν ούτε μία λέξη από τα όσα θα ειπωθούν αυτό το τετραήμερο στο Τορίνο. Είναι αυτή ακριβώς η μυστικοπάθεια της λέσχης που συντηρεί τις άπειρες θεωρίες συνωμοσίας που τη συνοδεύουν εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια.
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει πάρει το όνομά της από το Hotel de Bilderberg της Ολλανδίας, όπου τα μέλη της συνεδρίασαν για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου του 1954, έπειτα από πρόσκληση του πρίγκιπα Βερνάρδου. Οι ιδρυτές της –μεταξύ των οποίων ο εξόριστος Πολωνός πολιτικός Γιόζεφ Ρέτινγκερ και ο πρόεδρος της Unilever Πολ Ρίγκενς- ανησυχούσαν για την άνοδο του αντι-αμερικανισμού στη μεταπολεμική Ευρώπη και επεδίωκαν να ενισχύσουν τους διατλαντικούς δεσμούς, με όχημα την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία.
Από τότε, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ εξάπτει τη φαντασία των ανά τον κόσμο συνωμοσιολόγων ίσως περισσότερο και από την προσεδάφιση του ανθρώπου στο φεγγάρι, το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου μαζί. Εάν πιστέψει κανείς τα σενάρια αυτά, η λέσχη καθορίζει την τύχη του πλανήτη σαν μια παγκόσμια κυβέρνηση, επιλέγοντας τους πολιτικούς που θα ανέβουν στην εξουσία και διαμορφώνοντας την παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων.
Ο Ντένις Χίλι, ένας Βρετανός πολιτικός που συμμετείχε για περισσότερα από 30 χρόνια στη διοικητική επιτροπή της Λέσχηςέχει περιγράψει το πώς η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε η «εκλεκτή» της Μπίλντερμπεργκ. Η χρονιά ήταν το 1975, πριν ακόμα η μετέπειτα «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας γίνει πολιτικός διεθνούς εμβέλειας. Η Θάτσερ είχε μεν προσκληθεί στη συνεδρίαση, όμως πέρασε ολόκληρη την πρώτη ημέρα των εργασιών χωρίς να ξεστομίσει λέξη. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Χίλι για να πειστεί να δώσει μία ομιλία μόλις τριών λεπτών. «Ως αποτέλεσμα αυτής της ομιλίας, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ο Χένρι Κίσινγκερ και οι υπόλοιποι Αμερικανοί την ερωτεύτηκαν. Την έφεραν μαζί τους στις ΗΠΑ, την έβαλαν σε μια λιμουζίνα και άρχισαν να τη συστήνουν σε κόσμο», θυμάται. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Θάτσερ θα εκλεγόταν πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Αλλά και ο Μπιλ Κλίντον δεν ήταν παρά ένας ταπεινός κυβερνήτης του Άρκανσο όταν συμμετείχε στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ το 1991. Ένα χρόνο αργότερα, θα περνούσε το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Όσο για τον Τόνι Μπλερ, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια από την πρώτη πρόσκλησή του στη Λέσχη, ώσπου να γίνει πρωθυπουργός.
ΠΟΙΟΙ ΕΛΑΒΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
Μακριά από τους περίεργους δημοσιογράφους αλλά και την τυπικότητα που υπό διαφορετικές συνθήκες θα υπαγόρευαν οι θέσεις τους, φαίνεται ότι οι πλούσιοι και ισχυροί της Μπίλντερμπεργκ πράγματι επιχειρούν έστω να εκθέσουν αυτούς που θα κυβερνούν αύριο στο δικό τους τρόπο σκέψης. Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι στις συνεδριάσεις της λέσχης έχουν προκληθεί τα προηγούμενα χρόνια τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και μια ολόκληρη λίστα από Έλληνες που έβαλαν το σημάδι τους στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Στέφανος Μάνος έχουν αρκετές συμμετοχές στο ενεργητικό τους. «Βετεράνος» της Λέσχης είναι τόσο ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος της Τιτάν όσο και ο Γιώργος Δαυίδ της Coca Cola, ενώ συχνοί θαμώνες έχουν υπάρξει ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, ήταν εκείνος που υποδέχθηκε τα μέλη της Λέσχης στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης το 1993, ενώ η σύνοδος έμελλε να επιστρέψει στη χώρα το 2009, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση.
ΚΡΙΣΗ
Η Ελλάδα μπήκε και στην επίσημη ατζέντα της Μπίλντερμπεργκ το 2015, όταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τρόμαξε τους εκπροσώπους του διεθνούς κατεστημένου. Είναι λοιπόν τουλάχιστον ταιριαστό που η φετινή συζήτηση για το λαϊκισμό στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, όπου η άνοδος της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων στην εξουσία γεννά φόβους για την αναζωπύρωση της κρίσης του ευρώ και επαναφέρει τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης.
Αυτό αλλά και άλλα θέματα θα απασχολήσουν τις 128 διεθνείς προσωπικότητες, που έλαβαν φέτος μια από τις πιο περιζήτητες προσκλήσεις στον κόσμο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ανρί ντε Καστρί περιγράφεται από όσους γνωρίζουν ως ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη γη, αφού αυτός ο Γάλλος ευγενής με τις εντυπωσιακές πολιτικές διασυνδέσεις και τη μεγάλη καριέρα στο τιμόνι του ασφαλιστικού κολοσσού Axa, είναι εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο για τη λίστα των προσκεκλημένων της Μπίλντερμπεργκ. Από το κάστρο του στο Ανζού της Γαλλίας, έβαλε την υπογραφή του στις προσκλήσεις που έλαβαν μεταξύ άλλων τέσσερις πρωθυπουργοί (της Σερβίας, του Βελγίου, της Εσθονίας και της Ολλανδίας), ένας βασιλιάς (της Ολλανδίας), ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και Ρόμπερτ Ρούμπιν, ο κληρονόμος της δυναστείας Ανιέλι Τζον Έλκαν, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, η πρόεδρος της Banco Santader Άνα Μποτίν, ο φημισμένος ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον, ο επικεφαλής της Airbus Τόμας Έντερς, ο συνιδρυτής του επενδυτικού γίγαντα KKR Χένρι Κράβις, ο πρόεδρος της Total Πατρίκ Πουγιανέ και ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο' Λίρι.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
seleo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου