Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Παρέλαση πυρηνικών όπλων στη Σαουδική Αραβία!

Στη Μέση Ανατολή συμβαίνουν γεγονότα που θα επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την πορεία μας, απ’ ό, τι αλλού, πριν έρθει φυσικά και η ώρα της σινο-ιαπωνικής σύγκρουσης που θερμαίνεται




  Κάθε φορά που ανοίγει κάποιο μέτωπο συγκρούσεων, στρέφουμε αποκλειστικώς το βλέμμα μας εκεί, λησμονώντας ότι γύρω υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά. Ελάχιστα, φερ’ ειπείν πληροφορούμαστε για τα συμβάντα στην Συρία, παρόλο που τίποτε δεν άλλαξε από τότε που αποτελούσαν πρώτο θέμα στα δελτία.
Εκεί, στη Μέση Ανατολή, συμβαίνουν γεγονότα που θα επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την πορεία μας, απ’ ό, τι αλλού, πριν έρθει φυσικά και η ώρα της σινο-ιαπωνικής σύγκρουσης που θερμαίνεται. Προχθές, ο κ. Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προέβη σε δηλώσεις που αν καταστούν πράξεις, θα δημιουργήσουν απρόβλεπτες εντάσεις. Ότι το Ισραήλ θα καταστεί εθνικό κράτος, που σημαίνει πως πολίτες του θα είναι μόνον Εβραίοι. Η «μικρή» λεπτομέρεια που λησμόνησε να αποσαφηνίσει, είναι τι θα γίνουν οι Ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής, που είναι περισσότεροι από το 20% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ.
Κοντά σ’ αυτό και σε πολλά άλλα γνωστά ζητήματα, προστέθηκε τελευταία και η στροφή του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας προς την Ρωσία, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσουν» την διένεξη με το Ιράν, απόφαση που θεωρήθηκε επικίνδυνη από τις δυο παραπάνω χώρες. Εκείνο όμως, που δίνει μεγαλύτερη διάσταση στην ψυχρότητα προς τις ΗΠΑ, είναι η τέλεση παρέλασης στην Σαουδική Αραβία με πυρηνικούς πυραύλους (τελικά σε όλους επιτρέπεται ο πυρηνικός εξοπλισμός στη Μέση Ανατολή, εκτός από το Ιράν).
Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Debka, που όπως έχω αναφέρει και άλλοτε έχει πηγές στο ισραηλινό υπουργείο άμυνας και στην Mossad, «για πείσμα των ΗΠΑ», οργανώθηκε για πρώτη φορά παρέλαση πυρηνικών πυραύλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία «έγινε η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που εκθέτει δημοσίως πυρηνικούς πυραύλους.
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για οπλικά συστήματα παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αποτελούν κίνδυνο. Πρόκειται για τους DF-3, μέσου βεληνεκούς, που τέθηκαν σε υπηρεσία το 1971. Το 1987, η Κίνα πούλησε αρκετές δεκάδες (αναφορές, μεταξύ 36 και 60) DF-3 πυραύλους στη Σαουδική Αραβία. Η εμβέλειά τους είναι στα 2.650 χιλιόμετρα και μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο 2.150 kg. Είναι εξοπλισμένοι με μία πυρηνική κεφαλή.
Παρακολούθησαν την παρέλαση -που πραγματοποιήθηκε στα σύνορα με το Κουβέιτ- ο Αρχηγός του Επιτελείου του Πακιστάν, ο σουλτάνος του Μπαχρέιν και ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι. Το κυριότερο μήνυμα, σύμφωνα με την Debka, είναι ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών, στον απόηχο του ιρανικού προγράμματος.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, ότι το βασίλειο του πετρελαίου είπε ξεκάθαρα ότι έχει αποκτήσει πυρηνικούς πυραύλους και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με το Ιράν. Παράλληλα, το μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ήταν ότι το Ριάντ διατηρεί ανυποχώρητα τις αντιρρήσεις του, ως προς τη συνολική συμφωνία για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.
Οι Σαουδάραβες συμμερίζονται την πεποίθηση του Ισραήλ ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν - μακριά από τη διάλυση των πυρηνικών ικανοτήτων του τελευταίου- θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή στον οποίο οι Σαουδάραβες θα λάβουν μέρος.
Μάλιστα με τη συμμετοχή των πυρηνικών DF-3 πυραύλων στην παρέλαση εκτιμά το Ριάντ ότι η επερχόμενη σύγκρουση θα έχει και χρήση πυρηνικών όπλων.
Αδιευκρίνιστο παραμένει, αν εκτός από την επίδειξη των πεπαλαιωμένων πυραύλων, η Σαουδική Αραβία έχει αποκτήσει και την πιο προηγμένη γενιά αυτού του όπλου.
Είναι γνωστό όμως ότι σε πρόσφατες επισκέψεις στο Πεκίνο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας διαπραγματεύθηκαν την αγορά πυραύλων, των οποίων η εμβέλεια είναι μεν μικρότερη, 1.700 χιλιόμετρα, αλλά είναι πιο ακριβείς και αποτελεσματικοί. Η Δύση δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με το πότε οι νέοι κινεζικοί πύραυλοι παραδόθηκαν -ή θα παραδοθούν- στη Σαουδική Αραβία.
Να σημειωθεί βέβαια ιδιαιτέρως η παρουσία του Πακιστανού αξιωματούχου, στη χώρα του οποίου επετράπη από καιρό η ανάπτυξη πυρηνικής τεχνογνωσίας (λέχθηκε κάποτε πως την μετέδωσαν και στους Τούρκους).
Όλα αυτά δείχνουν πως οι Σαουδάραβες δεν στηρίζονται πλέον στην αμερικανική πυρηνική ομπρέλα. Πρόκειται για την ανάπτυξη της δικής τους δύναμης για καταφορά πυρηνικού πλήγματος, με τη βοήθεια της Κίνας και του Πακιστάν, και με την αθόρυβη συμμαχία του Ισραήλ.

Σ’ όλα αυτά, εμείς τι προτάσσουμε στην ενημέρωσή μας; Τους καυγάδες της κας Κωσταντοπούλου με τον κ. Κασσή. Βαθειά νυχτωμένοι.

    voria.g
Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου