Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Το 19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ αφιερωμένο στα 25 χρόνια της ανασκαφής της Αργίλου.

https://i0.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2017/06/Argilos2.jpg?fit=701%2C352&ssl=1
«Η αρχαία Άργιλος, που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την Αμφίπολη, οφείλει το όνομά της στο είδος του πηλού που αφθονεί στην περιοχή.




Ήταν μία από τις τέσσερις αποικίες της Άνδρου στο Βόρειο Αιγαίο -οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονταν στη Χαλκιδική (Σάνη της Ακτής, Στάγειρα, Άκανθος).
Οι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα (654 π.Χ.), με σκοπό την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού και γεωργικού πλούτου.
Για περίπου εβδομήντα χρόνια, οι Ανδριώτες έζησαν μαζί με τον ντόπιο θρακικό πληθυσμό -συμβίωση που επιβεβαιώνουν τα πασσαλόπηκτα σπίτια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τα κατάλοιπα της λεγόμενης θρακομακεδονικής κεραμικής.

Η ακμή της συνεχίστηκε ώς την ίδρυση της Αμφίπολης (αποικία που ίδρυσαν οι Αθηναίοι το 437 π.Χ.).

https://i0.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2017/06/argilos.jpg

Η πόλη καταστράφηκε από το πέρασμα της στρατιάς του Φιλίππου το 357 π.Χ. και ο έλεγχος της περιοχής πέρασε σ’ έναν από τους Μακεδόνες εταίρους του Φιλίππου του Β’ και δεν κατοικήθηκε πλέον παρά μόνο στην Ακρόπολη…»

Υπεύθυνοι της ανασκαφής:


Ο καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Ζακ Περώ (Jacques Perreault) και ο συν-διευθυντής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Ζήσης Μπόνιας.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου