Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Στη Συναγωγή Μοναστηριωτών ο Νετανιάχου

http://www.rthess.gr/photos/19190820_10212500483882448_1927425824_n.jpg
Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Μπεντζαμιν Νετανιάχου στην εβραϊκή κοινότητα των Μοναστηριωτών στη Θεσσαλονίκη.


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγο του στην συναγωγή όπου τον υποδέχτηκαν μέλη της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη της κοινότητας τραγούδησαν παραδοσιακό τραγούδι του Ισραήλ που υμνεί την Ιερουσαλήμ με τον κ. Νετανιάχου και τη σύζυγο του να τραγουδούν συγκινημένοι. Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο Πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης κ. Δαβίδ Σαλτιέλ με μέλη του συμβουλίου κάνοντας αναφορά στις επισκέψεις των προκατόχων του και στην ιστορική συνέχεια που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Ο κ. Νετανιάχου στη σύντομη ομιλία του αρχικά δήλωσε ότι αισθάνεται συγκινημένος για την παρουσία του στο αρχιτεκτονικό διαμάντι της εβραϊκής συναγωγής που όπως είπε συμβολίζει την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην μακρόχρονη παρουσία της
κοινότητας στην πόλη η οποία όπως είπε κατάφερε να επιβιώσει μετά από μεγάλες καταστροφές όπως η πυρκαγιά που κατέκαψε σχεδόν το σύνολο της συνοικίας αλλά και από τη φωτιά όπως τη χαρακτήρισε των Ναζί. Τόνισε ότι οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης, όπως σε όλον τον κόσμο κατάφεραν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους και να κρατήσουν ψηλά το δαυλό της ελπίδας.

Αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις της χώρας του με της Ελλάδα και την Κύπρος λέγοντας ότι οι 3 χώρες έχουν δώσει αγώνες υπέρ της δημοκρατίας και κατά του φασισμού. Επισήμανε ότι το Ισραήλ κατάφερε και έγινε μια παγκόσμια δύναμη η οποία μάχεται κατά της τρομοκρατίας δηλώνοντας ότι ο λαός του έχει ένα λαμπρό μέλλον. Κλείνοντας την ομιλία του αναφώνησε 3 φορές «Ο λαός του Ισραήλ ζει».

Ακολούθησε προσευχή στην Τορά και το τελετουργικό της εβραϊκής θρησκείας κάτω από απόλυτη ευλάβεια. Ο κ. Νετανιάχου αποχώρησε από τη συναγωγή χαιρετώντας τους συγκεντρωμένους, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης, και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου. Παρόντες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος φόρεσε το παραδοσιακό εβραϊκό κιπά.













rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου