Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Billboard:Οι Ευρωπαίοι που βρέθηκαν στο Νο1. Ποιος είναι ο μόνος Έλληνας που πάτησε κορυφή

Με εξαίρεση τους Βρετανούς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που έχουν βρεθεί στο No1 του Billboard 100 είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ανάμεσα τους και ένας Έλληνας      




Δεν υπάρχει καταξίωση για έναν καλλιτέχνη από το να μετράει Νο1 του Billboard. Την κορυφαία λίστα Hot 100 που δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα από το περιοδικό Billboard και διαμορφώνεται (σ.σ. σήμερα) από τις πωλήσεις που προκύπτουν από τη ραδιοφωνική συχνότητα που παίζει κάποιο τραγούδι, από το online streaming και από τις πωλήσεις (φυσικές ή ψηφιακές).
Τα σκήπτρα, καθώς είναι λίστα που διαμορφώνεται με βάση τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, κατέχουν με διαφορά οι Αμερικάνοι καλλιτέχνες όμως δεν απουσιάζουν και τραγουδιστές από άλλες χώρες. Όπως είναι λογικό στην Ευρώπη τόσο λόγο γλώσσας αλλά και της μεγάλης μουσικής σχολής που διαθέτει την πρωτιά κατέχει η Βρετανία.

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο reddit οι Βρετανοί έχουν 167 singles που έχουν βρεθεί στο No1 του Billboard 100. Αριθμός καθόλου μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα τα singles που έχουν καταγράψει έστω και μία εβδομάδα στην κορυφή είναι 1.071 από τις 4 Αυγούστου 1958 (σ.σ. οπότε και ξεκίνησε η νέα μέτρηση) έως και σήμερα.


Στην δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά (7 πρωτιές) βρίσκεται η Σουηδία. Και όσο και αν φαίνεται παράξενο οι ABBA έχουν μόνο μία πρωτιά, τον Απρίλιο του 1977 με το Dancing Queen. Από την χώρα της σκανδιναβικής το συγκρότημα που έχει τρεις πρωτιές είναι οι Roxette.

Οι Γερμανοί που ακολουθούν έχουν 5 πρωτιές από τις οποίες οι τρεις είναι από τους "απατεώνες" Milli Vanilli ενώ από τους Ιρλανδούς που ακολουθούν με 4 Νο1 τα δύο από αυτά τα οφείλουν στους U2.

Από τα τρία No1 στο Billboard που έχουν οι Ισπανοί τα δύο τα οφείλουν στον Enrique Inglesias και το ένα στους Los del Rio. Και αν το όνομα τους δεν σας λέει τίποτα να σας θυμίσουμε ότι είναι οι δημιουργοί το Macarena που έμεινε 14 εβδομάδες στο No1 του Billboard.

https://i.ytimg.com/vi/CSav51fVlKU/sddefault.jpg

.βίντεο: https://youtu.be/CSav51fVlKU

Στο κόκκινο στον χάρτη, κοινώς στις χώρες που δεν θα είχαν ούτε ένα No1 θα βρίσκονταν και η Ελλάδα έαν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είχε γράψει την μουσική για την ταινία "Οι δρόμοι της Φωτιάς". Το Chariots of Fire κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1981 και βρέθηκε για μία εβδομάδα στο No1 του Billboard Hot 100 ένα χρόνο και αργότερα, στις 8 Μαΐου του 1982. Συνολικά οι εβδομάδες που βρέθηκε εντός τις λίστας ήταν 21.

Στην λίστα με τους καλλιτέχνες (σ.σ. πηγή έμπνευσης του χάρτη είναι η καταγραφή του Wikipedia) βρίσκεται ο αδικοχαμένος Falco από την Αυστρία με το Rock me Amadeus αλλά και ένας Τσεχοσλοβάκος, ο Jan Hammer ο οποίος είχε γράψει την μουσική για την τηλεοπτική σειρά Miami Vice.

 news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου