Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Στις 11 Ιουλίου η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας, άνοιγμα της φέτας στην Ιαπωνία

Στις 6 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας ...




... η οποία θα οδηγήσει σε κατάργηση των δασμών που εφαρμόζονται στα ευρωπαϊκά προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα που εξάγονται στην Ιαπωνία.
Όπως είχε αποκαλύψει σε παλιότερο ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος, με την υπογραφή της συμφωνίας θα μειωθούν σταδιακά οι δασμοί στα νωπά τυριά της ΕΕ, που αυτή τη στιγμή πωλούνται πανάκριβα στην ιαπωνική αγορά λόγω φόρου 29,8%, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σταδιακά και οι εξαγωγές φέτας προς την Ιαπωνία.
Επιπλέον, ευρύτερη προστασία της ένδειξης ΠΟΠ θα επιτευχθεί για τη φέτα, ενώ θα προστατευτούν και άλλα τρία ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα και συγκεκριμένα η Μαστίχα Χίου, το Ελαιόλαδο Σητείας και η Ελιά Καλαμών.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία διεξήχθησαν από τον Μάρτιο του 2013. Κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας στις 6 Ιουλίου 2017, αμφότερες οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία καταρχήν για τα βασικά στοιχεία μιας συμφωνίας συναλλαγών χωρίς δασμούς.
Οι διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017.

Ύστερα από την έγκριση της συμφωνίας από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Ιουλίου 2018, αναμένεται η έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας από την ΕΕ και την Ιαπωνία στις 11 Ιουλίου 2018.

Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει επιπλέον τη συνεργασία σε τομείς, όπως η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, το έγκλημα στο διαδίκτυο, η ενεργειακή ασφάλεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η καινοτομία και η συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου.

Δείτε εδώ το σχετικό παλαιότερο ρεπορτάζ.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου