Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Ξεθώριασαν οι προσδοκίες στα κεράσια

Πικρή γεύση αφήνει η χρονιά που ολοκληρώνεται πρόωρα για τους κερασοπαραγωγούς. 




Αν και είχε ξεκινήσει θετικά,, με αυξημένες ποσότητες, οι τιμές σε πρώιμα και μεσοπρώιμα δεν «τσίμπησαν». Επιπλέον, οι μεγάλες απώλειες στα όψιμα (Regina, Τραγανά Εδέσσης κ.ά.) αφήνουν αρκετούς παραγωγούς με ζημιές και απούλητο προϊόν.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έως και το 70% της παραγωγής, σε αρκετές περιοχές, στα ορεινά και ημιορεινά της Πέλλας και της Ημαθίας, καταστράφηκαν από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Καλύτερη η εικόνα στα πεδινά, με ορισμένες ποσότητες να πιάνουν ικανοποιητικές τιμές, κυρίως σε μεσοπρώιμες ποικιλίες.

Μεγάλες ζημιές στα ορεινά

Για «σχεδόν ολική καταστροφή» κάνουν λόγο παραγωγοί από τις σημαντικότερες περιοχές για το κεράσι. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Ξενοφών Τσέμπης, μέλος του ΔΣ του αγροτικού συνεταιρισμού – ομάδας παραγωγών Αρχάγγελου Πέλλας, «η συγκομιδή έχει σταματήσει, καθώς όλα τα κεράσια από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν υποστεί ζημιά. Μιλάμε για ποσοστά καταστροφής άνω του 90%. Τα δέντρα που βρίσκονται πάνω από τα 900 μέτρα έχουν μείνει με τα κεράσια πάνω και είναι ακατάλληλα για μάζεμα». Ο ίδιος σημείωσε ότι όσα πρόλαβαν να συγκομιστούν, έπιασαν τιμές από 40 λεπτά έως 1,30 ευρώ/κιλό, προσθέτοντας ότι σε κάποια χωράφια έχουν ξεκινήσει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές. «Τέτοια εικόνα είχαμε να ζήσουμε 35 χρόνια», ανέφερε ο παραγωγός, Ευάγγελος Καραβίτης, από την Άρνισσα Πέλλας. Από την ίδια περιοχή, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης μάς είπε ότι «τα χαλασμένα κεράσια έχουν μείνει στα δέντρα και θα πρέπει να ραντιστούν για να πέσουν, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για τα δέντρα». Σύμφωνα με τον Διονύση Μάρκου, παραγωγό από την Έδεσσα «το 80% της παραγωγής στα ορεινά έχει χαθεί, αλλά και όσα έμειναν στα δέντρα είναι μη εμπορεύσιμα. Με μέση τιμή τα 70-80 λεπτά, μιλάμε για μια πολύ κακή χρονιά», τονίζει.

Αναφορικά με τα πεδινά της Νάουσας, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», Γιάννης Σκεντερίδης, ανέφερε ότι «πέρα από τα πρώιμα, δεν υπήρξε πρόβλημα από τις βροχές. Εκτιμώ ότι σε αυτά τα χωράφια συγκεντρώνεται έως το 30% της συνολικής παραγωγής. Ως προς τις τιμές, οι μεσοπρώιμες ποικιλίες (Ferrovia, Lapins) κινήθηκαν από 1,40 έως 1,60 ευρώ/κιλό για την ανώτερη ποιότητα», σημείωσε.

Δεν έφεραν υπεραξία τα πρώιμα

Πάντως, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, που εξελισσόταν ομαλά η παραγωγή, οι φετινές, μεγαλύτερες ποσότητες, δεν βοήθησαν τα κεράσια να πιάσουν καλή τιμή. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Θωμάς Σιμούλης, μέλος του Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος», «τα μεσοπρώιμα και τα όψιμα έπιασαν από 1,30 έως 1,50 ευρώ / κιλό, ενώ τα πιο μικρά κινήθηκαν στο ευρώ ή λίγο πιο κάτω. Οι τιμές ήταν πιο χαμηλές σε σχέση με πέρσι, λόγω αυξημένων ποσοτήτων, 15-20% σε σχέση με πέρσι. Εμείς ευτυχώς είχαμε ολοκληρώσει τη συγκομιδή πριν τις πολλές βροχές», ανέφερε. Κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της περιοχής απορρόφησε φέτος η εσωτερική αγορά. «Οι υψηλές τιμές στα πρώιμα δεν κράτησαν παρά μόνο λίγες μέρες», μας ανέφεραν παραγωγοί της Μαγνησίας.
Δυσαρεστημένοι δήλωσαν και οι κερασοπαραγωγοί του Γιακά Ροδόπης. Σύμφωνα με τον παραγωγώ Γκαλήπ Χουσεΐν, παρά την υψηλή ποσοτικά παραγωγή, η ξηρασία, σε συνδυασμό με την πρωιμότητα, έριξαν την ποιότητα, με συνέπεια να κατρακυλήσουν οι τιμές. «Το 30% στα πρώιμα πουλήθηκε με καλή τιμή, ενώ το υπόλοιπο με πεσμένη. Στα πρώιμα η τιμή κινήθηκε στο 1,40 -1,80 η α’ ποιότητα και η β’ 0,80 – 1 ευρώ. Στα όψιμα, που πήγαν βιομηχανικά, οι τιμές ήταν από 0,25 έως 0,70, ενώ πέρυσι ήταν 1,40 με 1,50 ευρώ», ανέφερε ο ίδιος.

Μέτρια η χρονιά για τις εξαγωγές

Την άποψή του για τη σεζόν κατέθεσε στην «ΥΧ» ο Γιώργος Καλλίτσης, διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας «Φρούτα Πρωτοφανούση»: «Η χρονιά ολοκληρώθηκε πρόωρα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ειδικά στα τέλη Ιουνίου, η καταστροφή ήταν ολική στα ορεινά της Πέλλας. Θεωρούμε ότι χάθηκε το 25-30% της συνολικής παραγωγής. Περιμέναμε τα όψιμα να πιάσουν καλύτερες τιμές, ωστόσο οι βροχές τα κατέστρεψαν. Αν και είχαμε προλάβει, λόγω πρωιμότητας, να εξάγουμε σημαντικές ποσότητες, η χρονιά γενικά δεν είναι καλή». Τα πράγματα κατά τον ίδιο δεν ήταν ρόδινα ούτε και σε επίπεδο τιμών: «Κινηθήκαμε στα 2 ευρώ σε τιμή χονδρικής, στα μεγάλα όμως μεγέθη, που ήταν λίγα. Στην πλειοψηφία τα μεγέθη ήταν στα 24 χιλιοστά. Στο μεγαλύτερο μέρος, πριν γίνει η ζημιά, η τιμή παραγωγού κινήθηκε από 0,80 έως 1,20 ευρώ/κιλό. Εξάγουμε σε Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία και Φινλανδία», ανέφερε, ξεχωρίζοντας τις δύο πρώτες χώρες σε επίπεδο προοπτικών για το ελληνικό κεράσι. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σκεντερίδης από τη Νάουσα μας είπε ότι η Τουρκία αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για τις εξαγωγές της χώρας μας. «Η φθηνή λίρα ωθεί αρκετούς εξαγωγείς να αγοράζουν από τους Τούρκους, που μας ανταγωνίζονται και σε ποιότητα», σχολίασε.

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Αφροδίτης Χρυσοχόου
                                           ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου