Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Green Leaf 2019: Έχασαν οι Σέρρες για δεύτερη φορά το Ευρωπαϊκό βραβείο «Πράσινο φύλλο»!!! (γιατί;;;)

Ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου 2019 (Green Leaf 2019) πηγαίνει από κοινού στις πόλεις Cornellà de Llobregat (Καταλονία, Ισπανία) και Horst aan de Maas (Λιμβουργία, Ολλανδία).




Στην κατηγορία αυτή, όπου συγκαταλέγονταν 28 πόλεις από 21 χώρες της Ευρώπης, συμμετείχαν και οι Σέρρες (βλέποντας τις φωτογραφίες των πόλεων που βραβεύτηκαν, συμπεραίνουμε πως,… απλώς «περάσαμε απ’ έξω» και αναρωτιόμαστε «γιατί ήμασταν υποψήφιοι». Na σημειωθεί επίσης πως βεβαίως δεν περάσαμε ούτε στην πρώτη επιλογή (Short List) των 5 πόλεων από τις 28 ).
Τα βραβεία απένειμε ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Καρμένου Βέλα, στην τελετή απονομής των βραβείων στο Ναϊμέχεν, την εφετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα.

Cornellà de Llobregat


Η ισπανική πόλη Cornellà de Llobregat επιδοκιμάστηκε για τη δέσμευσή της να μετατραπεί σε μια πραγματικά βιώσιμη υψηλής πυκνότητας μητροπολιτική περιοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες μικρές αστικές περιοχές.

RCD Espanyol soccer stadium Cornellà de Llobregat Barcelona, Spain

Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα μέτρα μετριασμού της κυκλοφορίας και την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς. Η πόλη επιδεικνύει επίσης μεγάλη έμφαση στη διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του νερού, της διαχείρισης των πλημμυρών, καθώς και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού.

Horst aan de Maas

Η ολλανδική πόλη Horst aan de Maas επιδοκιμάστηκε για τον ενθουσιασμό και την καλοσχεδιασμένη αστική στρατηγική χωρίς αποκλεισμούς. Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην πόλη, ιδίως των πολιτών της, σε μια σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, το νερό και την ποιότητα του αέρα.


Η πόλη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλάτων και δημόσιων συγκοινωνιών και έχει πραγματοποιήσει ευρύ φάσμα δράσεων για την ενθάρρυνση της ποδηλασίας, των ηλεκτρικών οχημάτων και των κοινόχρηστων αυτοκινήτων.


H πορτογαλική πρωτεύουσα Λισαβόνα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2020
Οι Σέρρες συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δεύτερη φορά, καθώς είχε προταθεί και το 2015 για το βραβείο GreenLeaf, όπου και τότε (τι παράξενο) δεν επιλέγη για το βραβείο.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου