Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Φρέσκο γάλα μέχρι 11 ημέρες

Σε τι συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα. Δύο νέες κατηγορίες φρέσκου γάλακτος, τι θα συμβεί με την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και με τις τιμές των βιβλίων



Σε συμφωνία για τα δύο καυτά ζητήματα, του χρόνου πώλησης φρέσκου γάλακτος και τα σημεία πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κατέληξαν η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Γάλα
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο φρέσκο γάλα δημιουργούνται δύο κατηγορίες: θα υπάρχει το γάλα ημέρας, που θα έχει ειδική σήμανση και μένει στα ράφια για μέχρι 2 ημέρες, καθώς και το γάλα χαμηλής παστερίωσης, που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.
Φάρμακα
Σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα, συμφωνήθηκε να συνεχίζουν να πωλούνται δοκιμαστικά στα φαρμακεία μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα μειωθούν οι τιμές. Ωστόσο, απελευθερώνεται το κλειδωμένο περιθώριο κέρδος, ήτοι 33%, των φαρμακοποιών.  Θα ισχύει η ανώτατη τιμή που ορίζει το δελτίο τιμών του ΕΟΦ, και η οποία αναγράφεται στις συσκευασίες.
Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής θα μπορούν να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ.
«Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία» σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Βιβλία
Στα βιβλία, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και στα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή, με δυνατότητα έκπτωσης έως 10%.

Το ψωμί θα πωλείται με το ζύγι, ενώ για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου.
Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά, βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ, θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

   voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου