Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

"Πράσινο φως" για μείωση ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Το "πράσινο φως" για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία δίνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα στα θέματα της ενέργειας. Η συμφωνία ορίζει επίσης το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία για την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής φυσικού αερίου.



Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για την εφαρμογή της λεγόμενης διακοψιμότητας στις συμβάσεις για την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας, δηλαδή την παροχή εκπτώσεων με αντάλλαγμα την περικοπή ή διακοπή της παροχής σε περιόδους αιχμής. Σε ό,τι αφορά δε τις μειώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια που αποφασίστηκαν πρόσφατα από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, εγκρίθηκαν σε συνάρτηση με τις προωθούμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις αυτές δεν θα προστίθενται στις όποιες εκπτώσεις προκύψουν από την εφαρμογή των δημοπρασιών ενέργειας που πρόκειται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Τέλος η συμφωνία προβλέπει άνοιγμα της αγοράς λιανικής φυσικού αερίου από το 2015, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές φυσικού αερίου στις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικού προμηθευτή από τις τοπικές ΕΠΑ οι οποίες αναπτύσσουν τα δίκτυα και έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής στις αντίστοιχες περιοχές.
Σημειώνεται ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

 agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου