Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Περιοχή της Μολδαβίας διεκδικεί θέση στη Ρωσική Ομοσπονδία

Δεύτερη... Κριμαία;
 Οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία

Ζήτησε από τη Ρωσία να συγγράψει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την ένωσή της με τη χώρα.



 Μετά την Κριμαία της Ουκρανίας, η Υπερδνειστερία της Μολδαβίας διεκδικεί ένωση με τη Ρωσία. Πρόκειται για μια περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με την Ουκρανία, δεν συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά επιδιώκει την προσάρτησή της στη Ρωσία - και επισήμως από το 2007, οπότε και διενεργήθηκε σχετικό δημοψήφισμα - και τώρα, ορμώμενη από τη συμφωνία ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από τη Ρωσία να συγγράψει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την ένωσή της με τη χώρα.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα μη αναγνωρισμένο κράτος που είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του και βοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Από τον ΟΗΕ, η Υπερδνειστερία αναγνωρίζεται ως μέρος της Μολδαβίας και όχι ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά η περιοχή είναι αυτοδιοίκητη και εφαρμόζει τους δικούς της θεσμούς. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της περιοχής με αίτημά του προς της Δούμα της Ρωσίας, ζητώντας η Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθεσίας που θα επιτρέπει σε αυτήν τη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι, έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση για να καταστεί δυνατή η ένταξης της κατά βάσης ρωσόφωνης αυτής περιοχής στη Ρωσία, θα ήταν ένα «λάθος». «Αν η Ρωσία κάνει κίνηση για να ικανοποιήσει τις προτάσεις αυτές, θα είναι λάθος», δήλωσε.

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου