Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Σέρρών το 1ο βραβείο στο 9ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας!

https://i2.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2017/03/13%CE%BF-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-1%CE%BF%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%B9%CE%BF-9%CE%BF%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB_n.jpg?fit=701%2C467
Για μια ακόμη φορά το 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών μας κάνει περήφανους, αφού οι μαθητές του με την ταινία τους «Σαν τα χελιδόνια» απέσπασε το 1ο βραβείο στο 9ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, στο μαθητικό τμήμα.




Πρόκειται για τη νέα δημιουργία του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του σχολείου, που τα γυρίσματα της έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στη λίμνη Κερκίνη και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Κατσαμά (Βραβείο Ένωσης Συγγραφέων-Εικονογράφων Παιδικής Λογοτεχνίας)

Η ιστορία της ταινίας

Είναι η ιστορία ενός παιδιού, του Δημήτρη, που κοντά στον παράξενο παππού του γνωρίζει τη μαγεία του κόσμου, της θάλασσας και της ζωής. Δίπλα στην Αντέλ, τη μικρή Τσιγγάνα, υποψιάζεται την αγάπη.
Η ταινία μικρού μήκους έχει διάρκεια 12’ 40’’ και πρωταγωνιστούν μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, μπροστά και πίσω από την κάμερα
Μπορείτε να δείτε το καταπληκτικό τρέϊλερ

9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας

Την Κυριακή (5/3) έπεσε η αυλαία για το 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας μέσα σε πανηγυρικό κλίμα που περιελάμβανε και δύο ξεχωριστές βραβεύσεις.
Τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και δάσκαλο Κώστα Καζάκο και τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή και διαχρονική «ψυχή» του Θεσσαλικού Θεάτρου Κώστα Τσιάνο. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον πρώτο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και αντίστοιχα στον δεύτερο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νίκος Αρτινός.
Χθες το πρωί προβλήθηκαν οι ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τις οποίες παρακολούθησαν σκηνοθέτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και ταινίες του μαθητικού μέρους (για το μαθητικό κομμάτι ταξίδεψαν στη Λάρισα 4 σχολεία από την Ελλάδα).

Οι νικητές

Όσον αφορά στους νικητές του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Λάρισας.

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Γιώτα Φώτου, συγγραφέα, πρώην σχολική σύμβουλο, Αποστόλη Σδράλλη, καθηγητή, σκηνοθέτη, Γιάννη Γεωργιάδη, δάσκαλο, ζωγράφο, σκηνογράφο, Ράνια Τσοχατζή–Γκάγκα, δασκάλα, μουσικό, συνθέτη, Δημήτρη Σακατζή, καθηγητή, σεναριογράφο επέλεξε για να βραβευτούν τις παρακάτω μαθητικές ταινίες:
  • 1ο βραβείο: 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών: «Σαν τα χελιδόνια»
  • 2ο βραβείο: 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους: «Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας … από την πλευρά του Λύκου»
  • 3ο βραβείο: 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας: «Σαν τα μάτια μας …»
Ειδικές διακρίσεις:
  • 1η Ειδική διάκριση: (Κοινωνικό μήνυμα με ευαισθησίες). ΤΕΕ ΕΑ Κατερίνης: «Schooliκομπερδέματα»
  • 2η Ειδική διάκριση: (Παρουσίαση θέματος προσφυγικού). Γυμνάσιο Καρλοβασίων Σάμου: «Και περιμένω…»
  • 3η Ειδική διάκριση: (Κοινωνικό μήνυμα). 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου: «Η κλοπή»

9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας

Α’ κατηγορία. Διαγωνιστικό animation

Η κριτική επιτροπή του animation αποτελούμενη από τους, Evan Hughes Αυστραλό κινηματογραφιστή , Μέλανδρο Γκανά moderator στο greekcomics.gr, και Γιώργο Κετσιακίδη σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων/καλλιτέχνη οπτικών εφέ, επέλεξε για το Α’ Βραβείο animation την ταινία « Chika, the dog in the ghetto” από τη Γερμανία.

https://i0.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2017/03/13%CE%BF-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-1%CE%BF%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%B9%CE%BF-9%CE%BF%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB_2.jpg?w=800

Β’ Κατηγορία: Διεθνές Διαγωνιστικό.

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Γιάννη Τοτονίδη πρόεδρο των δυο επιτροπών μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκηνοθετών, Χρήστο Μήτση κριτικό κινηματογράφου στο περιοδικό «Αθηνόραμα», μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), Βίβιαν Παπαγεωργίου σκηνοθέτρια και εκπαιδευτικό, Δέσποινα Τριανταφυλλίδου υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Σάντρα Νίκολιτς, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δραματικών Τεχνών του Βελιγραδίου στον τομέα μελέτης του Κινηματογράφου και των ΜΜΕ, επέλεξαν για να βραβευτούν τις ταινίες:
Τιμητική διάκριση στον πρωταγωνιστή της ταινίας The best of intentions Emil Jonsson – Sweden, Per Ragnar για την ερμηνεία του ως πατέρα στην ταινία.
Τιμητική διάκριση στην ταινία Mother River του Priit Pohjala – Estonia για την ιδιαίτερη ποιητική κινηματογραφική του προσέγγιση σε διαχρονικά υπαρξιακά ερωτήματα.
  • ΓΒραβείο στην ταινία Blight του Brian Deane – Ireland
  • ΒΒραβείο στην ταινία For your own Safety του Florian Heinzen –ziob- Germany
  • A’ Βραβείο στην ταινία Son του Κωνσταντίνου Σαμπάνη Γερμανία

Γ’ κατηγορία: Ελληνικό Διαγωνιστικό

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Γιάννη Τοτονίδη ως πρόεδρο, Χρήστο Μήτση, Σάντρα Νίκολιτς, Άκυ Μητσούλη σκηνοθέτη θεάτρου και Νάνσυ Σπετσιώτη, σκηνοθέτρια επέλεξαν για να βραβευτούν οι ταινίες:
  • Τιμητική διάκριση στην ταινία Χρήστος και Δήμητρα της Αμέρισσα Μπάστα γιατί προσεγγίζει με φρέσκια κινηματογραφική ματιά μια διαχρονική ερωτική ιστορία.
  • Τιμητική διάκριση στην ταινία White Collar της Ναταλίας Λαμπροπούλου γιατί προσεγγίζει ένα επίκαιρο πολιτικο-κοινωνικό θέμα με μια πρωτότυπη σεναριακή ιδέα.
  • Τιμητική διάκριση στον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο για την ερμηνεία του στην ταινία A buddy already dead του Κωνσταντίνου Φραγκούλη.
    • Γ’ Βραβείο στην ταινία 2 ½ του Χρήστου Νταμπακάκη
    • Β’ Βραβείο στην ταινία Phantom Limb του Μιχάλη Φελάνη
    • Α’ Βραβείο στην ταινία Η Αλίκη στο καφέ του Δημήτρη Νάκου
Στο 1Ο fashion film festival. 1ο Βραβείο στην ταινία The nimble fingers of fashion της Λένας Σταματοπούλου.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου, που αποδεικνύουν ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί όχι μόνο να υλοποιεί project, όπως αυτό του κινηματογραφικού εργαστηρίου, άλλα αυτά να έχουν ποιότητα και διάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου