Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

http://www.zougla.gr/assets/images/2158273.jpg
ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Υπέρ μιας Ευρώπης διαφορετικών ταχυτήτων, η οποία θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες, τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Αυτό που θα πρέπει να αναμένουμε από μια τέτοια απόφαση δεν είναι άλλο από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών, ενώ σίγουρα θα επηρεάσει την Ελλάδα της κρίσης, των πολλών προβλημάτων και της εναντίωσης, από ορισμένα κέντρα, της παραμονής μας στη ζώνη του Ευρώ...

Στην σύνοδο συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ως οικοδεσπότης της μίνι συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, υπογράμμισε: «Ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από το δείπνο εργασίας.

«​Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες»

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η Ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία». Θα μπορούσαν «να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν», διευκρίνισε.

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=2158284

Για την κ. Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες» χωρίς ωστόσο να κλείνει τον δρόμο «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει. Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ «μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά με «διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης». «Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να έχει ως στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η οποία να προσφέρει απαντήσεις σε όποιον έχει μείνει πίσω. Δεν έχουμε φτάσει, ακόμη, σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την λήξη της τετραμερούς συνόδου των Βερσαλλιών. «Χρειάζονται βήματα προόδου στην κοινή άμυνα», συνέχισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, «για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας» εξηγώντας, παράλληλα, ότι «Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία συμφωνούν».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με την λογική ότι «τα κράτη–μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, «η Ένωση θα ξεκινήσει, και πάλι, από τον ευρωπαϊκό λαό». Κάλεσε, τέλος, όλες τις 27 χώρες μέλη να κάνουν τις επιλογές τους, μέσα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, χωρίς τις οποίες «κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Όσο για τον κ. Ραχόι, δήλωσε απλά ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν»...

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=2158281

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

«Η ιδέα είναι να δοθεί μια πολιτική ώθηση από τους τέσσερις πριν από τη σύνοδο για την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που αναμένεται να σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα», ανέφεραν οι γαλλικές διπλωματικές πηγές πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Νωρίτερα, μεταξύ των πέντε σεναρίων για το μέλλον της Ε.Ε. που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την απλή ενιαία αγορά έως την ενισχυμένη ενσωμάτωση, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους: αυτή μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, όπως αποδείχτηκε και μετά το πέρας της συνάντησης.

​Παρίσι και Βερολίνο εκτιμούν ότι είναι άμεση ανάγκη να δράσουν για να επαναπροωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο«Θα υπάρξει μια Ε.Ε. διαφορετικών ταχυτήτων, δεν θα συμμετέχουν όλοι κάθε φορά σε όλα τα στάδια της ενσωμάτωσης», είχε ήδη δηλώσει η Μέρκελ στις 3 Φεβρουαρίου από τη Μάλτα.

Παρίσι και Βερολίνο εκτιμούν ότι είναι άμεση ανάγκη να δράσουν για να επαναπροωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε μια δίνη έπειτα από μια σειρά κλονισμών από την κρίση του ευρώ και την προσφυγική κρίση έως την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Η Ιταλία, που εργάζεται πάνω στον οδικό χάρτη της επόμενης συνόδου στη Ρώμη, καθώς και η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο επίσης τάσσονται υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Όλες ανησυχούν, επίσης, για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων πάντως δεν είναι μια καινούργια ιδέα. Αποτελεί ήδη πραγματικότητα λόγω του χώρου Σένγκεν ή της Ευρωζώνης.

Πετούν την Ελλάδα «σαν την τρίχα από το ζυμάρι» του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης

Πίσω από την απόφαση των τεσσάρων ισχυρών της Ευρωζώνης στις Βερσαλλίες και πίσω από την διπλωματική διατύπωση, περί της δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, διπλωματικοί παρατηρητές στην Γαλλία, επεσήμαιναν, νωρίς σήμερα το πρωί, ότι το μήνυμα που αποστάλθηκε προς άπασαν την ευρωπαϊκή επικράτεια, έχει ως κύριο παραλήπτη την καταχρεωμένη Ελλάδα και δευτερευόντως χώρες, όπως η Κύπρος, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Μάλτα.

Το μήνυμα που αποστάλθηκε προς άπασαν την ευρωπαϊκή επικράτεια, έχει ως κύριο παραλήπτη την καταχρεωμένη Ελλάδα

Σημειολογικώς ερμηνεύοντες τα γεγονότα, οι εν λόγω παρατηρητές, τόνιζαν ότι, από την στιγμή που στην μίνι διάσκεψη των Βερσαλλιών, δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ελλάδος και των υπολοίπων «πτωχών» χωρών της ευρωζώνης, κατέστη σαφής η πρόθεση των «4 ισχυρών », ν’ αποτινάξουν από πάνω τους τα βαρίδια, που εμποδίζουν την συνολικότερη ανάπτυξη και το μέλλον του ευρώ και της Ευρωζώνης.

Διεφάνη καθαρά, υποστήριξαν, ότι «η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, δηλαδή το μπλοκ των χωρών, που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αποφάσισαν να συζητήσουν μόνον μεταξύ τους για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Σε μία τέτοια συζήτηση, διευκρίνισαν, είναι σαφές ότι δεν ήθελαν συνδαιτυμόνα την Ελλάδα, με το υπερβολικά μεγάλο χρέος, την παντελή έλλειψη μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του κράτους και την αδυναμία ολοκλήρωσης των προγραμμάτων προσαρμογής της, στα πλαίσια μιας μελλοντικής εξόδου από την κρίση.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του «αμφιτρύωνα» Ολάντ, να μην καλέσει σ’ αυτή τη σύναξη την Ελλάδα από την στιγμή, μάλιστα που, όπως υπενθύμιζαν, η Γαλλία, με βάση το σύμφωνο Σαπέν-Τσακαλώτου, έχει αναλάβει, εκτός των άλλων, τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Πίσω απ’ αυτήν την απόφαση Ολάντ, διευκρίνιζαν, προβάλλει έκδηλη η απογοήτευση των Γάλλων, ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε θέληση, ούτε διάθεση να συμμορφωθεί με τα όσα έχει υπογράψει και βοηθούντων και των πρόσφατων στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία κατέρρευσε ο μύθος της ανάπτυξης στην χώρα, η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι στην εξέλιξη της Ευρωζώνης συνολικά και ενδεχομένως κίνδυνο για την ενότητα και την επιβίωση της.

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα μείνει εκτός των μελλοντικών σχεδιασμών, για μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Άλλοι Γάλλοι αναλυτές υποστήριξαν, νωρίς σήμερα το πρωί, ότι η διπλωματική έκφραση των αποφάσεων της μίνι διάσκεψης των Βερσαλλιών ότι, «η ιδέα δεν είναι να αποκλεισθούν όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο, αλλά να τους πει, όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί μας», δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά το ότι, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα μείνει εκτός των μελλοντικών αυτών σχεδιασμών, για μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Εξάλλου, επεσήμαναν οι ίδιοι παρατηρητές, τι άλλο από «φωτογραφία» της Ελλάδος, αποτελεί το μήνυμα των Ολάντ, Μέργκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι, πώς «όλες οι χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση ή βασανίζονται από καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων προσαρμογής, δεν μπορούν να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν τις χώρες που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα, να προχωρήσουν περισσότερο και να κάνουν την ευρωζώνη ισχυρότερη».

Η κοινή προτροπή των Μέργκελ-Ολάντ προς αυτές τις χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, ότι δεν «σας λέμε αν δεν είστε ευχαριστημένοι να φύγετε από το ευρώ αλλά όσοι θέλετε να προσφέρετε, θα πρέπει να συνεργασθείτε περισσότερο», αποτελεί τον προπομπό της απόφασης των τεσσάρων ισχυρών της Ευρωζώνης, ότι θα πετάξουν οσονούπω, σαν την τρίχα από το ζυμάρι, την Ελλάδα από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης, εάν δεν αποφασίσει πολύ σύντομα να εφαρμόσει τα υποσχεθέντα.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης
                           zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου