Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ολονύχτιο παζάρι κυβέρνησης - Θεσμών για τα μέτρα

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_132994/beltiwsi-tou-klimatos-anamesa-se-kubernisi-thesmous_3.w_l.jpg
Στην καρδιά των δημοσιονομικών ζητημάτων έχει μπει η συζήτηση κυβέρνησης - Θεσμών στο Χίλτον. Για μεγάλη πρόοδο κάνει λόγο στέλεχος του υπ. Οικονομικών.




Στο πυρήνα των ζητημάτων φαίνεται πως έχουν μπει οι συζητήσεις με τους Θεσμούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει ολονυχτία με στόχο την γεφύρωση των διαφορών στους τομείς που παρατηρείται απόκλιση.
Στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι "έχει σχεδόν συμφωνηθεί η Staff Level Agreement" και ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό μέρος της συζήτησης.
Συγκεκριμένα το στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών δήλωσε: "Πάμε για ένα διάλειμμα μιας ώρας θα μιλήσουμε μεταξύ μας και αυτοί μεταξύ τους. Τα καλά είναι ότι συνεχίζεται η πρόοδος σε όλους τους τομείς. Το πιθανότερο είναι να μείνουν και συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν μείνουν είναι καλό και αν φύγουν κακό ή το ανάποδο."
"Υπάρχει αρκετή συμφωνία σε πολλά πράγματα και για τη διαδικασία.  Συζητάμε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Γενικά υπάρχει αρκετά μεγάλη συμφωνία σε αρκετά πράγματα. Υπάρχει συμφωνία σε πολλά πράγματα. Υπάρχει αρκετή δουλειά σε τεχνικά ζητήματα. Ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου." πρόσθεσε ο κυβερνητικός παράγοντάς και κατέληξε: "Τo SLA έχει σχεδόν συμφωνηθεί. Κόβω το κεφάλι μου ότι θα έχει συμφωνηθεί. Αυτό που συζητάμε τώρα είναι τα μέτρα, αντίμετρα, τα εργασιακά. Με τη βελτίωση της απόδοσης του 2016, έχει κλείσει το δημοσιονομικό  κομμάτι του SLA. Όποια πράγματα είχαν γίνει από το Social Review θα γίνουν. Κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν υπάρχει κενό."
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ειδα το φώς τις δημοσιότητας νωρίς το βράδυ, το ΔΝΤ φέρεται να δέχεται την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού για το 2016 κάτι που αναμένεται να μειώσει το κενό που «έβλεπαν» οι Θεσμοί για το 2018.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά φαίνεται να δέχεται πως ο λογαριασμός των μέτρων θα παραμείνει κλειδωμένος στο 2% του ΑΕΠ για αφορολόγητο και συντάξεις, τουτέστιν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να κλειδώνει και ο περίφημος μηχανισμός πρόβλεψης των δημοσιονομικών.
Σύγκλιση, αν όχι συμφωνία, φαίνεται πως προκύπτει και στο θέμα των εξωδικαστικού διακανονισμού και των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Την ίδια στιγμή, οι διαφωνίες στα εργασιακά παραμένουν με τους Θεσμούς να βάζουν στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων και την Αθήνα να ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σοβαρές διαφωνίες φαίνεται πως παραμένουν και στο θέμα των αντιμέτρων, με την ελληνική πλευρά να ζητά μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.  

Η παραμονή των Θεσμών γεννά ελπίδες για μια τεχνική συμφωνία 

Οπως ανέφερε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, συμφωνία έχει προκύψει ως προς την μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά παραμένουν ανοιχτό θέμα οι περικοπές στις συντάξεις.
Οσον αφορά τα αναπτυξιακά μέτρα, αυτά δεν έχουν συμφωνηθεί, αλλά ο μηχανισμός είναι λίγο έως πολύ συμφωνημένος.
Οι θεσμοί ζητούν  μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος  και η κυβέρνηση επιδιώξει ελαφρύνσεις σε άλλες «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες.
Μένει να δούμε αν οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την λήξη του Euro Working group της Πέμπτης.
Αν συμβεί αυτό, τότε υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες -χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως έχουμε φτάσει στην πολυπόθητη τελική κι οριστική συμφωνία.

Οι Θεσμοί θέλουν 1,8 δισ. από το αφορολόγητο και 1,8 δισ. από τις συντάξεις   

Για τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ οι Θεσμοί ζητούν για το 2019 να καλυφθούν κατά το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ)  από την μείωση του αφορολόγητου και το υπόλοιπο 1,8 δισ ευρώ από την κατάργηση το 2020 της προσωπικής διαφοράς στις συντάξει.
Αναφορικά με τα ισοδύναμα το σημείο κλειδί είναι η παράλληλη ενεργοποίησή τους.
Και γι' αυτόν τον λόγο αναζητείται ένας μηχανισμός που θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2018.
Επί του περιεχομένου,  οι μεν θεσμοί  επιμένουν σε μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων ή/και των υψηλών συντελεστών στην φορολογία εισοδήματος, αλλά και στην ενίσχυση του GΝI (KEA), ενώ από ελληνικής πλευράς δίδεται έμφαση σε παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα μέτρα που απορρίπτουν ως μη αναπτυξιακά οι δανειστές.
Στα υπόλοιπα πεδία, σύγκλιση υπάρχει και μάλιστα μεγάλη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ μεγάλες παραμένουν οι αποκλίσεις στο εργασιακό.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επέμεινε στο θέμα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων  με δήλωσή της στο Bloomberg ωστόσο οι Θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ εμμένουν στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου