Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ: Η στάση του Δημάρχου Σερρών και ο εγκλωβισμός του στο θέμα των Στρατοπέδων

Με νέα ανακοίνωσή του, ο Ηλίας Καμαργιάννης Αναπληρωτής Συντονιστής  Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ Σερρών  και Υπεύθυνος Θ.Ε. Τοπικής Αυτοδιοίκηση, 




... επισημαίνει την αλλαγή στάσης του Δημάρχου Σερρών στο ιδιοκτησιακό των Στρατοπέδων, αφού τονίζει πρώτα τον εγκλωβισμό του με την αδιέξοδη τακτική που ακολούθησε.
Δηλώνει δε ότι θα βοηθήσουν ως ΣΥΡΙΖΑ Σερρών  και πιστεύει ότι η περίπτωση των στρατοπέδων των Σερρών, έχει την απαραίτητη ωριμότητα ώστε να επιλυθεί προς όφελος του σερραϊκού λαόύ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η πρόσφατη παρέμβασή μας για την ανάγκη δημιουργίας της Πινακοθήκης του Δήμου Σερρών και του Κέντρου Ιστορίας της Πόλης, που θα στεγαστούν σύμφωνα με την πρότασή μας   σε χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτήρια του Στρατοπέδου Παπαλουκά,  μαζί με άλλες δομές και φορείς του πολιτισμού, ανέδειξαν  πέρα από την αδυναμία  της Δημοτικής Αρχής να σχεδιάσει σωστά τέτοιες δομές,  ότι λείπει το βασικό που είναι η οριστική  παραχώρηση των στρατοπέδων  με οποιαδήποτε μορφή ως απαραίτητη προϋπόθεση  για να προχωρήσεις στην  αξιοποίησή τους. Κινδυνεύουν λοιπόν να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για τη στέγαση του Μουσείου Ξενάκη και οι χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με τέτοια έργα, αλλά και το σπουδαιότερο να μην παραλάβει ο Δήμος Σερρών τα Στρατόπεδα (Παπαλουκά και Εμ.Παπά ) και να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε μια νέα διαπραγμάτευση και σε νέα βάση.
Η επιμονή του Δημάρχου κ.Αγγελίδη στην παραχώρηση των στρατοπέδων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με βάση τη συμφωνία με τον Αβραμόπουλο (πλήρης κυριότητα των στρατοπέδων Παπαλουκά και Εμ.Παπά  για το Δήμο Σερρών,  με την παραχώρηση στο υπουργείο 45 πολεοδομημένων στρεμμάτων)  που έγινε μέσα σε μια άλλη χρονική και πολιτική συγκυρία, για να υλοποιηθεί τώρα σε καιρούς μνημονίων και τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχει διαμορφώσει ένα κοινό πλαίσιο αξιοποίησης των στρατοπέδων για όλη την Ελλάδα,  ήταν χάσιμο χρόνου τελικά γιατί δεν μπορούσε η περίπτωση των Σερρών να έχει ξεχωριστή μεταχείριση.

Ο Δήμαρχος δεν διάβασε σωστά τα νέα δεδομένα, δεν κατάλαβε τις αλλαγές των καιρών, δεν είδε πως προχώρησε η παραχώρηση του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη (99 χρόνια κατά χρήση ) και ιδιαίτερα και πιο πετυχημένα  στο Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά  (99 χρόνια κατά χρήση χωρίς καμιά αξιοποίηση έστω και  μέρους του στρατοπέδου από το Ταμείο του Στρατού ).
Εγκλωβισμένος σε μια ξεπερασμένη συμφωνία, με μια αδυναμία να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση αλλάζοντας κατεύθυνση, με μια δικαστική διαμάχη σε εξέλιξη  και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ζητά τίτλους ιδιοκτησίας, έφτασε τα πράγματα σε ένα αδιέξοδο .
Και βέβαια το κατάλαβε  και ευτυχώς που αλλάζει τακτική, όπως φαίνεται και από την τελευταία τοποθέτησή του επί του θέματος,  ότι συμφωνεί  προσωπικά  ότι η παραχώρηση κατά χρήση για 99 χρόνια,  έχει την ίδια πρακτική αξία με την παραχώρηση κατά κυριότητα και θα το θέσει στην Παράταξή του και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εμείς ως Θεματική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών,  έχουμε κάνει προτάσεις, έχουμε παραδώσει υπομνήματα στους αρμόδιους Υπουργούς και έχουμε υποστηρίξει όλα τα  αιτήματα που μπορούν να υλοποιηθούν πάνω σε μια ρεαλιστική βάση.
Δημόσια και ανοιχτά με την τελευταία παρέμβασή μας, πήραμε θέση ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για την παραχώρησή των στρατοπέδων κατά χρήση και για 99 χρόνια, είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική και με την ωριμότητα που παρουσιάζει η περίπτωση των Σερρών, μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Αρκεί όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις να δείξουν ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Οι πολίτες άλλωστε εκτιμούν τους πρακτικούς και τολμηρούς ανθρώπους που λύνουν ζητήματα για το τώρα και δεν μένουν άπραγοι και ανωφέλητοι μέσα στις ιδεοληψίες τους.

Καθώς λοιπόν κλείνει  σιγά σιγά ο κύκλος της διαχείρισης της παρούσας Δημοτικής Αρχής και έχουμε δει ανοιχτά όλα τα χαρτιά της και τις πρακτικές της, μπορούμε να βγάλουμε και ασφαλή συμπεράσματα .Ό, τι είχε καλό να δώσει το έδωσε και άλλες ιδέες δεν φαίνεται πια να έχει.

Χρειάζονται νέοι σχεδιασμοί  που θα αλλάξουν αισθητά το πρόσωπο της Πόλης.

Και ποιος δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει η εικόνα  των εισόδων της Πόλης.Και καθώς αναπλάθεται αισθητικά  το κέντρο της Πόλης για να αποδοθεί στους πεζούς, με μια ήπια κυκλοφορία  των οχημάτων, δεν βλέπει την αναγκαιότητα   της δημιουργίας του Βόρειου Περιαστικού Οδικού Άξονα, καθώς και στην ολοκλήρωση της Νότιας Περιαστικής Οδού.
Και πόσες παρεμβάσεις έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για τις υποδομές στα Σχολικά Κτήρια, με τις αναγκαίες προσθήκες αιθουσών  για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νέων δομών στην Εκπαίδευση  (Ολοήμερο Σχολείο -Ειδικές αίθουσες ), για τη βιοκλιματική αναβάθμιση  των κτηρίων, τον προγραμματισμό για συνδέσεις με φυσικό αέριο ή με τηλεθέρμανση?

Είναι τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν, για τα οποία θα επανέλθουμε στη συνέχεια.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα σταθούμε με υπευθυνότητα μπροστά στα προβλήματα  της Πόλης και θα υποστηρίξουμε και πάλι ένα αυτοδιοικητικό σχήμα  ή συνεργασίες,  με βάση ένα σταθερό πλαίσιο αρχών,  με ένα πλήρες πρόγραμμα  και μια ατζέντα πρωτοπορίας όπως πάντα , για τις ανάγκες των πολιτών και της Πόλης μας.
φιλικά
Ηλίας Καμαργιάννης

Αναπληρωτής Συντονιστής  Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ Σερρών  και Υπεύθυνος Θ.Ε. Τοπικής Αυτοδιοίκηση

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου