Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Καψόνι σε γερμανούς διπλωμάτες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_124983/kapsoni-se-germanous-diplwmates-sto-aerodromio-tis-polis.w_l.jpg
Φύλλο και φτερό έκαναν οι τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο Ατατούρκ τους γερμανούς διπλωμάτες, με αποτέλεσμα να χάσουν την πτήση τους.




Μόλις ένα 24ωρο μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο της Κολωνίας εις βάρος την αντιπροέδρου της τουρκικής Βουλής Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήσε την απειλή του ότι θα προχωρήσει αμέσως σε αντίμετρα.
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε ενδελεχείς ελέγχους σε γερμανούς διπλωμάτες που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν την πτήση τους.
Οι γερμανοί πίστευαν ότι θα περάσουν από έναν συνοριακό έλεγχο ρουτίνας, χαλαρό λόγω του γεγονότος ότι ειανι μέλη διπλωματικής αποστολής συμμάχου χώρας. Ομως οι αρχές του αεροδρομίου προέβησαν σε λεπτομερέστατους ελέγχους  διάρκειας πολλών ωρών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους υποβάλουν σε "ανάκριση" προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους στο αεροδρόμιο.
Οπως γράφει η εφημερίδα Χουριέτ, ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούς και για τους γερμανούς διπλωμάτες που εισέρχονται στην Τουρκία.

Το επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Κολωνίας

Η κίνηση των τουρκικών αρχών έρχεται μόλις τρεις μέρες μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι αρχές του αεροδρομίου της Κολωνίας στην αντιπρόεδρο της τουρκικής Βουλής, η οποία δεν είχε μαζί της κανονικό διαβατήριο αλλά προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Συγκεκριμένα,η βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος της Ευημερίας  Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί, δήλωσε στους γερμανούς αστυνομικούς ότι είχε χάσει την τσάντα της και του έδειξε ένα προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο που της είχαν δώσει οι αρχές της Αγκυρας πριν ξεκινήσει για το ταξίδι της.
Ωστόσο οι γερμανοί αστυνομικοί – σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ - δεν αποδέχθηκαν την γνησιότητα του εγγράφου και την άφησαν να περιμένει στην αίθουσα αφίξεων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αν πρέπει να την συλλάβουν για παράνομη είσοδο στην χώρα, κάτι το οποίος όμως δεν συνέβη.

Ερντογάν: Θα προχωρήσω σε αντίμετρα

Με αφορμή το συμβάν, ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε την τετάρτη νέα σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας. “Επιτρέπετε σε τρομοκράτες να έρχονται στη χώρα σας και τους καλωσορίζετε. Αλλά μια βουλευτή μας και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, την κάνετε να περιμένει με τις ώρες στην αίθουσα αφίξεων”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: “Αν συμπεριφέρεστε τόσο άσχημα στην αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου μου, μια γυναίκα βουλευτή, αν οι αστυνομικοί σας όντως έκαναν κάτι τέτοιο, τότε είμαι αναγκασμένος να προβώ σε αντίμετρα”. Το απόγευμα της Τετάρτης, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας Μάρτιν Ενρτμαν για να διαμαρτυρηθεί για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Είχαν "υποδεχθεί" τον Στάινμάγερ ως... τουρίστα

Το νέο κεφάλαιο στο σίριαλ της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία, έρχεται 22 μέρες μετά την ψυχρή και πέρα από κάθε εθιμοτυπία, “υποδοχή” του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αγκυρα, του ανθρώπου που μόλις είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι ο υποψήφιος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για την προεδρία της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, η γερμανική αντιπροσωπεία δεν έγινε δεκτή στο αεροδρόμιο της Αγκυρας από μια αντιπροσωπεία τούρκων επισήμων και δεν στρώθηκε καν το καθιερωμένο σε αυτές τις περιπτώσεις κόκκινο χαλί.
Μάλιστα το όχημα που θα μετέφερε τον αρχηγό της γερμανικής διπλωματίας δεν μετέβη καν δίπλα στο αεροσκάφος της γερμανικής κυβερνητικής αποστολής. Ετσι οι αξιωματούχοι έπρεπε να πάρουν το ειδικό λεωφορείο από την πίστα του αεροδρομίου μέχρι τον τερματικό σταθμό, σαν να επρόκειτο για κοινούς τουρίστες.
Οι σχέσεις των δύο χωρών για ακόμη μια φορά έχουν βρεθεί στο ναδίρ τον τελευταίο καιρό, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί ανοικτά το Βερολίνο, ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Αφορμή για την δήλωση αυτή έδωσε η άρνηση των γερμανικών αρχών να εκδώσει στην Τουρκία τούρκους υπηκόους που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Επίσης ο τουρκος πρόεδρος έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι ανέχεται την ύπαρξη στελεχών του Πε Κα Κα στο έδαφός της.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου